Caravan banden

Caravanbanden zijn een essentieel onderdeel van uw caravan. Uw veiligheid komt in het geding indien u met versleten of het foute type banden rijd. Een goede reden om deze op tijd een extra controle beurt te geven & indien noodzakelijk te vervangen. U moet letten op een aantal zaken:

  • De ouderdom & slijtage
  • Het laadvermogen van de band
  • De banden spanning

De ouderdom & slijtage

Slijtage zit 'm bij caravan banden niet in het afslijten van de rubber laag. Gedurende de koudere periodes in het jaar staan caravans en aanhangwagens vaak stil in een opslagplaats. Hierdoor word het gedeelte van de band waarop deze rust voor een langere tijd constant belast. Een gevolg hiervan is dat er bijvoorbeeld 'flatspotting' kan optreden. Dit houd in dat de caravan of aanhanger trillingen kan veroorzaken tijdens het rijden, omdat deze op 1 plek een andere vorm hebben gekregen. Ook kunnen caravan banden tijdens het stilstaan uitdrogen waardoor er scheurtjes ontstaan.

Meestal was het uitdrogen de reden dat banden uiteindelijk werden afgekeurd. Meestal treed dit pas op na het 7de levensjaar van de band. Uit statistieken is echter gebleken dat na 7 jaren de kans op een klapband zeer sterk toe neemt. RAI en BOVAG adviseren alleen al daarom om de caravan banden sowieso tijdens het 7de jaar te vervangen.

Om de leeftijd van een band te weten kunt u op de band een code vinden. De zogenaamde DOT-code geeft de weeknummer en het jaartal van productie aan. Sinds 1999 bestaat deze uit 4 cijfers. De eerste 2 cijfers zijn het weeknummer & de laatste 2 het jaartal.

Bv
4811 = week 48 van het jaar 2011
3207 = week 32 van het jaar 2007

Indien uw caravan banden ouder zijn dan 7 jaren, dan is het sterk aan te bevelen deze te vervangen.

Het laadvermogen

Het laadvermogen is net als bij een auto van belang voor de maximale belasting van een band. Deze maximale belasting is af te lijden uit de banden maat. Bijvoorbeeld:
185/75 R14 102 C

102 is in dit geval de belastingsindex die vervolgens is op te zoeken in een tabel. Dit betekend dus dat de band belast mag worden met maximaal 850 kilogram. De asdruk mag dus maximaal 1700 kilo zijn. Dit hoge getal is de laatste jaren steeds minder gek geworden omdat de caravans steeds luxer worden uitgerust. Daarmee komt er natuurlijk ook steeds meer gewicht bij, waardoor de as-druk steeds hoger wordt. Het hele gewicht moet gedragen worden door 2 banden. Geen wonder dat hier wel wat extra van mag worden verwacht.

Omdat de wielkast van een gemiddelde caravan slechts een beperkte breedte kan hebben is een normale autoband vaak niet meer voldoende. Vele caravan makers kiezen nu al standaard voor een kwaliteitsband die bijvoorbeeld ook wordt gebruikt door kleine vrachtwagens en bestelbussen. Deze banden hebben de ideale rijeigenschappen voor een caravan en zijn nauwelijks duurder. En de veiligheid is veel hoger.

De bandenspanning

De bandenspanning is op een aantal manieren belangrijk. Allereerst zorgt de juiste bandenspanning voor de beste rijeigenschappen & dus de veiligheid tijdens het rijden. Daarnaast is deze ook van belang bij het benzine verbruik & de slijtage van de band. Te lage bandenspanning zorgt voor extra slijtage en kan er zelfs voor zorgen dat u een klapband krijgt, omdat een band door zware belasting en te lage bandenspanning oververhit kan raken. Kijk hier dus echt mee uit en controleer regelmatig.

Ons aanbod van caravan banden

Op onze banden overzichts website vindt u caravan banden, maar ook banden voor uw aanhanger en vouwwagen van alle types en merken. Heeft u een keuze gemaakt uit het caravan banden aanbod, dan kunt u simpelweg de betreffende band selecteren en word u direct verwezen naar de juiste leverancier waar u de betaling kunt afronden. Profiteer vandaag nog van al onze scherpe prijzen, aanbiedingen, kortingen en acties voor caravanbanden!

 
Official suppliers
Brilliantwash auto shampoo